Peter Santa (1967) is dirigent en cultureel ondernemer. Op zijn 3e begon hij viool te spelen en al vroeg startte hij zijn studie aan het Utrechts Conservatorium. Hier had hij onder andere les van de legendarische en zeer inspirerende violist Philipp Hirshhorn.

130301_Peter_Santa-1_450x450Hij trad in die tijd op als orkestviolist, kamermusicus en solist en was geregeld via radio en televisie te horen in zowel binnen- als buitenland. In 1989 begon hij zich te interesseren voor orkestdirectie en in 1990 won hij als dirigent in het Amsterdams Concertgebouw de Eduard van Beinum Prijs.

Het winnen van deze prijs stelde hem in de gelegenheid om met de gevierde dirigent Hiroyuki Iwaki door Japan en Australië te reizen en hem ook in Europa te assisteren bij zijn werk met toporkesten. Na deze periode startte Peter’s carrière als gastdirigent die hem naar bijna alle werelddelen en talloze landen voerde. Hij dirigeerde alles van Bach, Mozart, Beethoven, Brahms en Mahler tot en met een wereldpremière van een drie uur durende cantate geschreven door de beroemde filmcomponist Ennio Morricone.

Vanaf 1993 heeft Peter naast zijn dirigeerwerk een muziekproductiebureau en in 2003 start hij als eerste in Europa een symfonisch orkest in BV-vorm (het Amsterdam Symphony Orchestra). In 2010 volgt op dezelfde manier de oprichting van het Amsterdam Chamber Orchestra dat net als het Amsterdam Symphony Orchestra het Amsterdamse Concertgebouw als thuishaven heeft (www.amsterdamchamberorchestra.com).